Norge: Harstad er verdens første friby for musikere


NYHEDER

14 February 2013Norge:Harstad er verdens første friby for musikere
I dag, den 14. februar, præsenter Norsk Musiker Forbund deres nye projekt SafeMUSE og verdens første friby for musikere, Harstad. Det sker på den nordiske musikindustris konference by:Larm i Oslo.

Siden ideen om tilflugtssteder eller “sikre byer” for forfulgte forfattere blev populær i 1990erne, er dette blevet en verdensomspændende ordning, hvor 40 byer har organiseret sig i International Cities of Refuge Network (ICORN).

Til dato har der ikke været en lignende ordning for forfulgte musikere, der har brug for et tilflugtssted. I 2011 tog det norske musikerforbund, Norsk Musiker Forbund (MFO), i nært samarbejde med Freemuse og en række faglige organisationer i de nordiske lande de første skridt til oprettelsen af en friby-ordning for musikere, fordi de følte, at der også er behov for at øge kendskabet til ytringsfriheds-spørgsmål i musikkens verden.

Den norske by Harstad træder i dag frem som den første by i verden, som er klar til at byde en forfulgt musiker velkommen til et liv i Harstad, hvor musikskabelse og -udøvelse kan foregå i et sikre omgivelser og hvor der er ytringsfrihed — i tråd med FN-erklæringen om menneskerettigheder. Og dermed, på den længere bane, bidrage til at styrke ytringsfriheden og demokrati i udsatte områder af kloden.

Musiker-friby initiativet SafeMUSE har ambitioner om at etablere en international ordning, der sikrer tilflugtssteder for forfulgte kunstnere, musikere og komponister, til en start primært i de nordiske lande.


“Musik i sig selv er en ytring om frihed.”
– Angelique Kidjo

Paneldeltagerne på by:Larm-konferencen

• Deeyah – kunstner og menneskerettighedsaktivist, Fuuse

• Knut Reiersrud – kunstner

• Ole Reitov – programchef, Freemuse, the World Forum on Music and Censorship

• Edvard Valberg – kunstner, Honningbarna

Moderator:
• Jan Lothe Eriksen – projektleder, SafeMUSE / Norsk Musiker Forbund

by:Larm er “Skandinaviens nye konference- og networking arena for teknologi- og forandrings-orienterede mennesker, hvor teknologi og musik interagerer”.

Om konference-sessionen


Tid: Torsdag 14 februar 2013 kl 12.00 til 13:00
Sted: ‘Safety Pin’, Clarion Royal Christiania Hotel, Oslo
NB: Kun adgang for konferencedeltagerne

Mere information på by:Larms hjemmeside
SafeMUSE – Music in itself is the expression of freedom

Mere information


• Om SafeMUSE – på MFO’s hjemmeside::
‘MFO’s Safe Music Havens Initiative’

• Om Harstad – på Wikipedia, det åbne encyclopedia:
wikipedia.org/wiki/Harstad

• Om Troms County Council – på rådets hjemmeside:
tromsfylke.noOpdatering:
Dansk Kunstnerråd skrev følgende i sit nyhedsbrev nr. 74, februar 2013:

Safemuse vil etablere en ordning for musikere og komponister


5 forfulgte forfattere har i de seneste år fået fristeder i Århus, København, Frederiksberg, Odense og på Fanø takket være “fribyordningen”. Fribyerne er tilknyttet det internationale ICORN-netværk, som har ca. 40 fribyer for forfattere i Europa.

Men også filmfolk, musikere og andre slags kunstnere bliver udsat for vold, trusler og chikane pga deres kunstneriske virke, og har i lighed med forfatterne brug for beskyttelse. Det blev fremført af bl.a. Dansk Kunstnerråd i forbindelse med forberedelserne for den danske “fribylov” i 2008.

Safemuse er et nyt netværk mhp. fribyer for musikere og komponister. Initiativet er udviklet af Freemuse, den danskbaserede internationale organisation mod musikcensur, i samarbejde med norske og svenske organisationer. Harstad i Nordnorge blev først, da den erklærede sig som værtsby for forfulgte musikere i januar.

Der bliver nu taget initiativ blandt danske organisationer mhp. på at undersøge muligheden for at koble sig på Safemuse-netværket og etablere danske fribyer for musikere. Dansk Kunstnerråd vil deltage i drøftelserne.

Den danske fribyordning for forfattere opererer med ophold på 2 år, og det samme gør sig gældende i Norge. Men ifm Freemuse’s screening af potentielle kandidater til et ophold i Harstad, har nogle musikere også givet udtryk for et behov for et frirum i kortere perioder på 3-6 måneder.
Norge

 

 

  

 

 

 

 Video of the seminar

Here is a one hour video recording of the seminar in Norway:

– about freedom of expression for musicians, and about the new ‘Safe City’ initiative SafeMuse


Mediedækning og presseomtale


Listen to: Kulturnytt 2013-02-13 18:07


Sveriges Radio, Kulturnytt – 13 February 2013:‘Musiker får en första fristad i norska Harstad’

“Kulturnytt kan idag berätta vilken ort som blir den första i världen att ge en fristad åt förföljda musiker. Det blir Harstad i Nordnorge, 25 mil norr om Polcirkeln i höjd med Abisko.”Aftenposten – 13 February 2013:


‘Harstad blir friby for musikere’

“Forfulgte musikere kan få sitt første fristed i Harstad, som blir verdens aller første musikkfriby.”NRK – 13 February 2013:

‘Harstad blir verdens første friby for musikere’

“Over hele verden blir musikere arrestert og tvunget til taushet. Nå blir Harstad verdens første friby for musikere og skal ta imot forfulgte artister.”Harstad Tidende – 13 February 2013:

‘Harstad er første friby for musikere’

“Som den første by i verden har Harstad sagt seg villig til å være vertskap for musikere som er forfulgt i sine hjemland for sin kunst.” Af Ivar L. Paulsen. Placér et link til denne side på din Facebook side
Go to top
Related reading on freemuse.org


Norway: First ever ‘safe haven city’ for musicians
On 14 February 2013 the Norwegian Musicians’ Union presented the first ever ‘safe haven city’ within the field of music: Harstad
27 February 2013
Norge: Harstad er verdens første friby for musikere
På en konference i Oslo præsenterer Norsk Musiker Forbund i dag deres nye projekt SafeMUSE og verdens første friby for musikere: Harstad
14 February 2013
Denmark: Writer’s safe cities should also be for musicians
The proposal by Freemuse to include musicians in the Safe Cities programme finds backing in the Danish parliament
18 November 2010
Sweden: Safe cities for musicians
“All over Europe city councils are hosting persecuted writers. Why not persecuted musicians?”, asked Kerstin Brunnberg, chairperson of the Swedish Arts Council
17 November 2010
Freemuse: Brian Mikkelsens lovforslag om fribyer er diskriminerende
Hvad er forskellen på en forfatter og en tekstforfatter?, spørger Freemuse i sit høringssvar til Kulturministeriet, der vil hjælpe verdens forfulgte forfattere, men ikke musikere
05 March 2008
Freemuse kampagne: Friby-ordningen bør inkludere alle kunstnere
Dansk Kunstnerråd, DJBFA og Freemuse opfordrer Regering
og Folketing til at sikre ytringsfriheden for alle kunstarter
10 January 2008